1 Şubat 2014 Cumartesi

Neon Ruh: Korku Filmlerinin Anaları, Babaları, Torunları

Gece ile bütünleşen filmler yani korku filmleri... Gerim gerim gerildiğimiz, kucağımızda yastığımızla yeri geldiğinde gözümüzü yarım kapadığımız, film bittikten sonra derin bir nefes aldığımız,  o gece uyuyamadığımız ama izlemekten de asla vazgeçmeyeceğimiz filmler...

1-The Shining


Bir Stanley Kubrick filmi. E içinde Jack Nicholson var. Ben daha ne diyeyim. Harika bir gerilim filmi. 1980 yapımı. Korkmak için değilde gerilmek bir de ''Oha şimdi anladım!'' demek için izleyin. Filmde şaşkın, tatlı tam anlamıyla şebek bir ufaklığımız var; Torrance ailesinin oğlu. Bu ailenin babası Jack Torrance yani Nicholson bir otelde kış bekçiliği yapmaya başlar. Bu otelin eski kış bekçisi ailesini katledip intihar etmiştir. Danny daha babası işe girmeden bu otel hakkında kötü şeyler hisseder. 
Ailecek gittikleri otelde ilk 1 ay her şey normaldir. Ancak 1 ayın sonunda Jack karısına ve oğluna garip davranışlarda bulunur. Ve bir gece dananın kuyruğu kopar. İzlerken yerinizde duramayacağınız anlar burada başlıyor... İşte filmden kareler:





2-Saw II



Tobin Bell'in üstün performansıyla Saw II. 2005 yılında vizyona girdi. Bana göre ilk filmden daha iyiydi. Ama her zaman dahiyane kurgusu ile insanlarda merak uyandırıyor. Bu filmde Amanda ve 5 başka kurban daha var. Diğer filmlerde olduğu gibi bu 6 kişi bir odada uyanırlar. Buraya nasıl getirildiklerine dair hiçbir fikirleri yoktur. Ancak Amanda daha önce de bu oyunu oynamış ve sağ çıkan tek kişi olabilmiştir. Bu sayede diğerlerine yol gösterir. Bakıldığında bu insanların ortak hiçbir yanı yoktur. 
(Devamı spoiler içeriyor dostlar, izlemeyenler okumasın ve ''Daha ne duruyorsunuz izleyiiiin!'') 
Ancak sonradan bir ortak nokta çıkacaktır; dedektifin oğlu Xavier. Bu çocukcağız, hepsini hayatlarının belli dönemlerinde işledikleri suçlardan içeri attıran dedektifin oğludur. İşte hikayenin en yaratıcı bölümü... Daha sonra olaylar bu bilgi ışığında çılgınlıkta sınır tanımayarak devam eder. İşte bazı sahneler:















3-Psycho



                                                                                         Alfred Hitchcock  babamızın  çektiği
1960 yapımı gerilim filmi...  Olağanüstü senaryosuyla izleyen herkes hayran kaldı. Ki bunları söylememe bile gerek yok siz zaten izlemiş ve hayran kalmışşınızdır. İzlediniz değil mi? Yoksa izlemediniz mi? İzlemediyseniz şayet rica ediyorum camdan falan atlayın ama durun önce filmi izleyin çünkü bu filmi izlemeden ölmek istemezsiniz! Pyscho yani sapık filminden 23 yıl sonra 2., 26 yıl sonra 3. ve 30 yıl sonra da 4. film yapıldı. İlki kadar yankı uyandırmasa da izleyenler 1.si kadar beğenmişler. E o zaman bu 4 filmi izleyin benden size söylemesi...
Buyrun bunlarda bu başyapıtın sahneleri:


                                                                                         
  






















4-Insidious 1-2


Insidious 1. 2010 yapımı mükemmel korku filmi. Oldukça heyecanlı her an bir şey oluyor. Tam bitti tamam sakin diyorsunuz ''Bam!'' önünüze bir şey çıkıyor. Korkmak, şaşırmak, sürüklenmek, heycanlanmak istiyorsanız ilk tercihiniz olsun derim.
Anne, baba, 3 çocuk, mutlu geniş bir aile. Eski ve korkunç bir ev. Ancak diğer filmlerin aksine suç bu defa evde değil. Bir kaza sonucu evin küçük çocuğu komaya girer. Her şey bundan sonra  başlar. Ancak bu olayı çözmek için geçmişe ihtiyaç vardır. Evin babasının hatırlamadığı bir takım olaylar bu gün çocuğuna olmaktadır. Oğlunu kurtarmak için baba her şeyi yapacaktır.
Ve o çılgın sahneler:
(Korkunç resimleri koyamayacağım 
istiyorsan yaz Google'a insidious diye bak canım yani. Gece gece)







  Insidious 2. Film ilkinin devamı. Ama bence ilkinden çok daha güzel ve sıkı bir senaryosu var. İlkinden 3 yıl sonra yani 2013'de çıktı. Filmi anlatasım var ama anlatmıyorum çünkü film hakkında hiçbir şey bilmeden izlediğinizde çok daha fazla etkilenip sürprizlerle karşılaşacaksınız. Yani sonuç olarak izleyinnnn!!!

5-The Purge


Arınma gecesi. 2013 yapımı konusuyla ilgi çeken oyuncularıyla merak uyandıran heyecanlı sürprizlerle dolu bir film. Yepyeni bir uygulama; suç oranını azaltmak için yılda 1 kez Amerika genelinde 12 saat boyunca HER ŞEY SERBEST! Polis, hastane yok. O 12 saat boyunca yaptığın hiçbir şeyin hiçbir cezası yok. Vicdan azabını saymazsak... Evin her yerini kendi sattığı üstün güvenlik sistemi ile donatan 1 baba, çocuklarıyla arası iyi komşularıyla çekişmeli 1 anne, ailesiyle özellikle kendisinden büyük erkek arkadaşı konusunda sorunları olan ergen 1 kız, geleceğin bilim adamı 1 çocuk. Ancak onlarla aynı evde davetsiz bir misafir var; onu öldürmek isteyenlerden kaçan evsiz bir adam. Gerisini izleyin!

Aklıma gelen sevdiğim korku/gerilim filmleri bunlardı. Umarım siz de seversiniz. Bu arada ben bunları yazarken odada olduğunu bile unuttuğum ama arada hareket edip ödümü kopartan köpeğime teşekkürler...

Zihnimin en neon yerinden...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder